wróć

Warsztaty tradycyjnej kuchni regionalnej – Fundacja ze Smakiem

Prowadzone przez Fundację warsztaty dają możliwość poznania m.in. tradycji wypieku chleba wiejskiego.  Podczas warsztatów wypieku chleba, Fundacja dokłada starań, by mąka była wysokiej jakości i pochodziła od lokalnych producentów. Przepis na chleb jest składową receptur pozyskanych przez zaprzyjaźnione z Fundacją gospodynie z obszaru Ziemi Tur-a.  Posłużyły one do stworzenia własnej, unikatowej receptury, którą Fundacja dzieli się podczas warsztatów.

Tak jak kiedyś gospodynie, także i dziś podczas szkoleń, chleb wyrabiany jest  ręcznie, a następnie wkładany do łubianek celem wyrośnięcia . Co ważne – podczas wypieku uczestnicy warsztatów nie używają drożdży, a jedynie zakwasu także „wyhodowanego” przez Fundację. Gdy pogoda na to pozwala, do prowadzenia warsztatów wykorzystuje się pobudowany w ogrodzie w Krwonach prawdziwy piec z cegły szamotowej, na którym można jednocześnie np.: smażyć powidła. W okresie jesienno-zimowym, chleby wypiekane są w Inkubatorze Kuchennym, także w specjalnym piecu z szamotem. Tym samym Fundacja ze Smakiem dąży, aby smak chleba był jak najbardziej zbliżony do tego, który wielu mieszkańców obszaru pamięta z lat dziecięcych.

Wychodzące „spod rąk” uczestników warsztatów chleby, charakteryzują się nie tylko wyjątkowym zapachem i kolorem, ale także „pęknięciami”, które stanowią niewątpliwy walor estetyczny, wyróżniający je pośród bochenków chlebów ze sklepu. Podczas wszystkich warsztatów chleb przygotowywany jest przy użyciu pracy własnych rąk.

Celem warsztatów Fundacji jest nie tylko nabycie umiejętności i wiedzy związanej z pieczeniem chleba, ale i wyzwolenie pasji, która jak wskazuje Fundacja należy pielęgnować, rozwijać i przekazywać kolejnym pokoleniom.

Inne warsztaty oferowane przez Fundację, związane z kuchnią tradycyjną to: dania na bazie dziko rosnących ziół, pierogi, makarony, sery, czy przetwory owocowo-warzywne. Warsztaty oferowane są zarówno dla młodszych, jak i starszych, w tym członków stowarzyszeń, kół gospodyń wiejskich. Celem umówienia się na warsztaty należy skontaktować się z biurem Fundacji 63 289 36 57.

fundacjazesmakiem.pl

https://www.facebook.com/pages/category/Non-Governmental-Organization–NGO-/Fundacja-Ze-Smakiem-106151140854141/

 

 

Warsztaty tradycyjnej kuchni regionalnej – Fundacja ze Smakiem