Chleby wypiekane przez Spółdzielnię Socjalną „Powrócisz tu” oparte są na naturalnych składnikach –mące żytniej, z niewielką ilością mąki pszennej, wodzie i przygotowanej na bazie własnego zakwasu tzw. „bułeczki”. Co najważniejsze – nie zawierają drożdży, bowiem podejmując decyzję o wypieku chleba, Spółdzielni przyświecał cel, by był zdrowy oraz by odtworzyć chleb wiejski, jaki pamiętamy z dzieciństwa spędzonego na wsi. Chleb ma zatem wyjątkowy, wyrazisty smak, delikatnie kwaśny – jednym słowem – nie znajdziemy takiego chleba na półkach sklepowych. Mąka żytnia sprawia, że jest cięższy – tak jak niegdyś, wiejski prawdziwy chleb. Co ważne – chleb syci, ale nie powoduje problemów gastrycznych, jakie często występują po spożyciu pieczywa na bazie mąki pszennej oczyszczonej z dodatkiem drożdży.
Wygniatany jest ręcznie, wyrasta w łubiankach, a wypiekany jest w piecu z szamotem w Inkubatorze Kuchennym Fundacji ze Smakiem.
Można go nabyć w Inkubatorze Krwonach lub barze Spółdzielni Socjalnej „Powrócisz tu” przy ul. Kączkowskiego 6 w Turku. Najlepiej po wcześniejszym zamówieniu.