Chleb oferowany przez „Żółty Parasol” ma swoją wieloletnią tradycję. Już w latach 60-tych chleb wypiekali dziadkowie. W postacie obecnie oferowanej wypiekany jest przez rodzinę Wawrzyniaków od 8 lat. Do jego przygotowania wykorzystywane są naturalne surowce, m.in. sól z Kłodawy oraz żyto pochodzące z ekologicznego gospodarstwa, które mielone jest w domowym młynku dzień wcześniej bez odsiewania żadnej frakcji. Nie zawiera mąki pszennej oraz drożdży, co czyni go unikatowym na rynku. Jego smak i dobroczynne właściwości wzbogacają zmielone i do dodane do mąki przyprawy – koper, kminek, czarnuszka, kolendra i ostropest.
Co ważne walory smakowe i wyjątkowy skład chleba doceniony został przez Komisję Konkursową Nasze Kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów w 2019 r. bowiem uzyskał on pierwszą nagrodę.
Chleb zakupić można w gospodarstwie „Żółty Parasol”.
https://www.facebook.com/parasolzolty