Produkty lokalne

Ważnym elementem naszego portalu jest prezentacja produktów i usług lokalnych wytwórców, artystów i rękodzielników, działających na obszarze Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R. Ich twórczość promuje nasz region, a oni sami pielęgnują lokalną historię, tradycje, kulturę i kuchnię.

Produkt Certyfikowany Ziemi Tura

Rodzaj produktu

  • Wszystkie
  • Artykuły spożywcze
  • Rękodzieło
  • Usługi

Warsztaty z robienia kosmetyków

Zobacz więcej >
Warsztaty z robienia kosmetyków

Warsztaty zielarskie

Zobacz więcej >
Warsztaty zielarskie

WYROBY WĘDLINIARSKIE PANA DARIUSZA SIEMIĄTKOWSKIEGO

Pan Dariusz Siemiątkowski ze Skarżyna Kolonii (Gmina Malanów) w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego oferuje wyroby wędliniarskie m.in. szynki, kiełbasy, kaszaki, pasztetową, kabanosy, smarowidło. Produkty te wyjątkowy smak zawdzięczają temu, że mięso pochodzi od trzody chlewnej wyhodowanej w gospodarstwie Pana Siemiątkowskiego. Dlatego też produkty te są dostępne jedynie raz w miesiącu. Na jakość ma również wpływ to, że wytwarzane są tradycyjną metodą, bez żadnych konserwantów i ulepszaczy.

Zachęcamy do spróbowania tych przepysznych wyrobów i do telefonicznego składania zamówień:

Dariusz Siemiątkowski

Skarżyn Kolonia 11 62-709 Malanów

tel. 691167780

Zobacz więcej >

SER TWAROGOWY PANA ANDRZEJA KARBOWEGO Z KALINOWEJ

Rolniczy Handel Detaliczny Andrzej Karbowy z Kalinowej (Gmina Turek) to jedyne RHD na naszym obszarze, które wytwarza ser twarogowy. Mleko do jego produkcji pochodzi z gospodarstwa Pana Karbowego, a krowy karmione są naturalnymi składnikami, co niewątpliwie wpływa na smak i jakość. Produkowany jest tradycyjną metodą, bez żadnych ulepszaczy czy konserwantów.

Sery dostępne są w każdą środę, a Pan Andrzej dostarcza je nawet do Turku.

Zachęcamy do spróbowania tego przepysznego sera twarogowego i do telefonicznego składania zamówień:

Andrzej Karbowy

Kalinowa 10 62-700 Turek

tel. 667 621 911

Zobacz więcej >

WARSZTATY PSZCZELARSKIE – PASIEKA MONIA M.M. SUSŁO

Już od kilku lat Pasieka Monia M.M. Susło zaprasza dzieci, rodziny, a także seniorów do wkroczenia w tajemniczy świat pszczół. Obecność w pasiece rozbudza świadomość o potrzebie istnienia pszczół, a Państwo Susło podpowiadają, co można zrobić, by pomóc tym bardzo pożytecznym owadom. Niebywałym przeżyciem jest obserwacja pracy pszczelej rodziny poprzez przeszklony ul. Chętne osoby mogą nawet spróbować swoich sił w pracy z pszczołami na prawdziwym sprzęcie pasiecznym. Po takiej aktywności związanej z pracą przy ulu, nadchodzi czas na relaks i odpoczynek, podczas którego goście częstowani są słodkim miodem i lemoniadą miodową. Istnieje także możliwość wykonania własnych świec z pszczelego wosku. Nie zabraknie także informacji o zdrowotnych właściwościach produktów wytwarzanych przez pszczoły. Uczestnicy warsztatów często powtarzają: „niesamowite są te pszczoły!” A na sam koniec „podróży do świata pszczół” każdy dostaje zdrowy pszczeli upominek.

Zobacz więcej >

Piwa Rzemieślnicze

Browar Turek to wyjątkowe miejsce prowadzone z pasją i pomysłem. Oprócz znakomitych wyrobów piwowarskich, goście znajdą tutaj doskonałą kuchnię oraz wyjątkową atmosferę. Obecnie browar warzy osiem gatunków piwa. Do produkcji używa najwyższej jakości składników i najnowszej technologii, co pozwala warzyć piwo o znakomitych walorach smakowych i doskonałym aromacie.

W grudniu 2019 na uroczystej gali Konkursu Piw Rzemieślniczych 2019 Browar Turek otrzymał złoty medal w kategorii Dry Stout za  piwo Czarna Kaśka. W działalności browaru niezmiernie ważny jest „patriotyzm” lokalny, czego potwierdzeniem jest chociażby sama nazwa. Z myślą o mieszkańcach browar podejmuje liczne przedsięwzięcia z zakresu kultury – goszczą w nim muzycy, satyrycy oraz wszyscy ci, którzy chcą podzielić się swoją pasją z innymi. Browar Turek oferuje na swoje wyroby opust cenowy w wysokości 5 % dla wszystkich posiadaczy karty Rodzina Swojaki.

Adres: Aleja Solidarności 37, 62,700 Turek
www.facebook.com/browarturek

Zobacz więcej >

Pierniki – Stowarzyszenie DOM

Od momenty powstania, tj. od maja 2016 roku Stowarzyszenie DOM zajmuje się wypiekaniem na różne okazje ciastek pierniczków. Jako pierwsze wypieczone były ciastka Bogumiłki, których nazwa pochodzi od patrona parafii Błogosławionego Bogumiła. Te pierwsze wypieczone z okazji organizowania przez stowarzyszenie spotkania opłatkowego i rozdawane wszystkim zaproszonym gościom, podbiły w sierpniu 2020 roku, serca członków komisji certyfikującej produkty lokalne. Ich rękodzielniczy charakter, kolory, a przede wszystkim sama postać św. Bogumiła, nierozerwalnie związanego z gminą Kościelec, uznane zostały za godne wyróżnienia i oznaczenia marką regionu. Od tamtego czasu okazji do wypiekania pierniczków jest bardzo dużo – wypiekane są m.in. z okazji odpustu w Dobrowie czy kiermaszu bożonarodzeniowego organizowanego przez Stowarzyszenie TUR.

Stanowią świetną i oryginalną, stworzoną przez liderki aktywnie działającego stowarzyszenia, pamiątkę z Ziemi Tura.  Bogumiłki niebawem do nabycia w naszym sklepie

 

Zobacz więcej >

Miody Pszczele Marcin Bugała

Swoją pasiekę Pan Marcin prowadzi już od 1996 roku. Surowiec do miodów pozyskuje z okolicznych łąk, znajdujących się w promilu 3 km od pasieki. Pośród miodów w ofercie znajdują się: akacjowy, faceliowy, wielokwiatowy czy lipowy. Sprzedawane są pod nazwą „Pasieka Dziewiątka”. Smak miodów i ich naturalny charakter oraz jakość sprawiają, że cieszą się one popularnością nie tylko pośród odbiorców lokalnych i krajowych, ale i zagranicznych – z Niemiec i Austrii. Można je nabyć w Pasiece Dziewiątka oraz niebawem także w sklepie internetowym naszego portalu.

Zobacz więcej >

Warsztaty tradycyjnej kuchni regionalnej – Fundacja ze Smakiem

Prowadzone przez Fundację warsztaty dają możliwość poznania m.in. tradycji wypieku chleba wiejskiego.  Podczas warsztatów wypieku chleba, Fundacja dokłada starań, by mąka była wysokiej jakości i pochodziła od lokalnych producentów. Przepis na chleb jest składową receptur pozyskanych przez zaprzyjaźnione z Fundacją gospodynie z obszaru Ziemi Tur-a.  Posłużyły one do stworzenia własnej, unikatowej receptury, którą Fundacja dzieli się podczas warsztatów.

Tak jak kiedyś gospodynie, także i dziś podczas szkoleń, chleb wyrabiany jest  ręcznie, a następnie wkładany do łubianek celem wyrośnięcia . Co ważne – podczas wypieku uczestnicy warsztatów nie używają drożdży, a jedynie zakwasu także „wyhodowanego” przez Fundację. Gdy pogoda na to pozwala, do prowadzenia warsztatów wykorzystuje się pobudowany w ogrodzie w Krwonach prawdziwy piec z cegły szamotowej, na którym można jednocześnie np.: smażyć powidła. W okresie jesienno-zimowym, chleby wypiekane są w Inkubatorze Kuchennym, także w specjalnym piecu z szamotem. Tym samym Fundacja ze Smakiem dąży, aby smak chleba był jak najbardziej zbliżony do tego, który wielu mieszkańców obszaru pamięta z lat dziecięcych.

Wychodzące „spod rąk” uczestników warsztatów chleby, charakteryzują się nie tylko wyjątkowym zapachem i kolorem, ale także „pęknięciami”, które stanowią niewątpliwy walor estetyczny, wyróżniający je pośród bochenków chlebów ze sklepu. Podczas wszystkich warsztatów chleb przygotowywany jest przy użyciu pracy własnych rąk.

Celem warsztatów Fundacji jest nie tylko nabycie umiejętności i wiedzy związanej z pieczeniem chleba, ale i wyzwolenie pasji, która jak wskazuje Fundacja należy pielęgnować, rozwijać i przekazywać kolejnym pokoleniom.

Inne warsztaty oferowane przez Fundację, związane z kuchnią tradycyjną to: dania na bazie dziko rosnących ziół, pierogi, makarony, sery, czy przetwory owocowo-warzywne. Warsztaty oferowane są zarówno dla młodszych, jak i starszych, w tym członków stowarzyszeń, kół gospodyń wiejskich. Celem umówienia się na warsztaty należy skontaktować się z biurem Fundacji 63 289 36 57.

fundacjazesmakiem.pl

https://www.facebook.com/pages/category/Non-Governmental-Organization–NGO-/Fundacja-Ze-Smakiem-106151140854141/

Zobacz więcej >

Żurawina wielkoowocowa i jej przetwory „Żółty Parasol” – Rolniczy Handel Detaliczny Małgorzata Wawrzyniak

Pierwsze krzewy żurawiny z gospodarstwa „Żółty Parasol” zasadzone zostały w 1997 r., jednak na jej zbiory trzeba było poczekać do 2000 r. Decyzja o jej uprawie podjęta została po sukcesie leczenia tym owocem choroby nerek jednego z członków rodziny. W ten oto sposób miłość do żurawiny -spowodowana jej leczniczymi i prozdrowotnymi właściwościami,  trwa do dziś. Z dwóch pierwszych posadzonych przed dwudziestoma laty krzaczków, plantacja rozrosła się do 40 arów.

Na początku z owoców przygotowywano konfitury, potem doszły i inne przetwory. Owoc z uwagi na specyficzny mocno kwaśny i lekko cierpki smak, musi zostać odpowiednio przygotowany, by zyskać uznanie klientów. Gospodarstwu się to udaje, gdyż rokrocznie przetwory z żurawiny, zyskują coraz większą rzeszę fanów.

Soki oferowane są w buteleczka szklanych, a herbatki z suszonej żurawiny w papierowych opakowaniach, wszystkie odznaczone własną nazwą i logo – „Żółty Parasol”. Wartym podkreślenia jest fakt, iż oferta żurawiny i jej przetworów ma charakter unikalny, bowiem w okolicy nie ma plantacji żurawiny, w dodatku uprawianej ekologicznie – bez chemii, z wykorzystaniem dobroczynnych mikroorganizmów.

Przetwory z żurawiny oraz samą żurawinę można nabyć w gospodarstwie. Niebawem przetwory będę także dostępne za pośrednictwem portalu sprzedażowego Swojskie Klimaty.

Zobacz więcej >

Produkty pszczele – miody, świece z naturalnego wosku Pasieka Monia M.M. Susło

 

Pasieka Monia M.M. Susło to pasieka ze 100-letnią, rodzinną tradycją, gdzie pasje pszczelarskie  przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Sama pasieka Państwa Susło funkcjonuje wszakże od kilku lat, jednak małżeństwo od wielu lat zajmuje się pszczelarstwem, rokrocznie poszerzając swą wiedzę i rozwijając swoje umiejętności. Miody i świece pochodzą w 100 proc. z surowców naturalnych , pozyskiwanych z okolicznych łąk i lasów. W ofercie znajduje się szeroka gama miodów – lipowy, wieloowocowy, leśny, akacjowy. Jak sama właścicielka Pani Monika podkreśla, każdy miód jest wyjątkowy – ma inny smak, ale i inne właściwości . Nektar  z kwiatów leśnych  sprawia, że jest aromatyczny, a w dodatku niezwykle zdrowy, wolny od zanieczyszczeń. Nabywcami produktów pszczelich z Pasieki Monia są osoby głównie z rynku regionalnego, ceniące smak i wysoką jakość.

Dla Państwa Susło niezwykle ważne jest dbanie o środowisko naturalne. Nie tylko promują produkty pszczele z uwagi na ich zdrowotne właściwości, ale i uświadamiają znaczenie pszczół dla środowiska. Swoich klientów zachęcają do sadzenia miododajnych roślin i zachowania bioróżnorodności.

https://www.facebook.com/Pasieka-MONIA-1261451123954660

Zobacz więcej >

Usługi Gastronomiczne – Spółdzielnia Socjalna „Powrócisz tu”

Spółdzielnią Socjalna „Powrócisz tu” prowadząc lokal gastronomiczny, postawiła na potrawy rodzime, oparte na oryginalnych recepturach o ponad 50-letniej tradycji. W ofercie spółdzielni znajdują się bowiem: Szlachetna poleweczka z Ziemi Tureckiej, Podczos, Barszcz biały na króliku po Tokarsku oraz Pyrczok. Wszystkie wymienione powyżej potrawy otrzymały wpis na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Pysznych potraw można skosztować w barze Spółdzielni Socjalnej „Powrócisz tu” przy ul. Kączkowskiego 6 w Turku, choć nie są one w ofercie stałej.

https://www.facebook.com/powrocisztu/

https://powrocisztu.pl/

Zobacz więcej >

Przetwory – Spółdzielnia Socjalna „Powrócisz tu”

 

Wszystkie konfitury i powidła oferowane przez Spółdzielnię Socjalną „Powrócisz tu” nie zawierają dodatków z żelatyną. Spółdzielnia postanowiła bowiem wprowadzić na rynek produkt, który wytwarzany byłby jak dawniej. Pośród nich znajdziemy tradycyjne smaki, ale także dla ceniących niebanalne połączenia i oryginalne smaki Spółdzielnia zaproponowała konfitury i powidła, które zaskakują i sprawiają, że „chce się je zjeść”.

Do niebanalnych połączeń smakowych należą: powidła z czerwonym winem, powidła z rumem i rodzynkami, powidła korzenne, konfitura truskawkowa z kwiatem czarnego bzu, wiśniowa z czekoladą czy wiśniowa z przyprawami korzennymi.

Można je nabyć w Inkubatorze Krwonach lub barze Spółdzielni Socjalnej „Powrócisz tu” przy ul. Kączkowskiego 6 w Turku. Niebawem dostępne będą również w sklepie internetowym – swojskie klimaty.

Zobacz więcej >

Chleby na zakwasie – Spółdzielnia Socjalna „Powrócisz tu”

Chleby wypiekane przez Spółdzielnię Socjalną „Powrócisz tu” oparte są na naturalnych składnikach –mące żytniej, z niewielką ilością mąki pszennej, wodzie i przygotowanej na bazie własnego zakwasu tzw. „bułeczki”. Co najważniejsze – nie zawierają drożdży, bowiem podejmując decyzję o wypieku chleba, Spółdzielni przyświecał cel, by był zdrowy oraz by odtworzyć chleb wiejski, jaki pamiętamy z dzieciństwa spędzonego na wsi. Chleb ma zatem wyjątkowy, wyrazisty smak, delikatnie kwaśny – jednym słowem – nie znajdziemy takiego chleba na półkach sklepowych. Mąka żytnia sprawia, że jest cięższy – tak jak niegdyś, wiejski prawdziwy chleb. Co ważne – chleb syci, ale nie powoduje problemów gastrycznych, jakie często występują po spożyciu pieczywa na bazie mąki pszennej oczyszczonej z dodatkiem drożdży.

Wygniatany jest ręcznie, wyrasta w łubiankach, a wypiekany jest w piecu z szamotem w Inkubatorze Kuchennym Fundacji ze Smakiem.

Można go nabyć w Inkubatorze Krwonach lub barze Spółdzielni Socjalnej „Powrócisz tu” przy ul. Kączkowskiego 6 w Turku. Najlepiej po wcześniejszym zamówieniu.

Zobacz więcej >

Herbatka owocowa z suszów „Żółty Parasol” – Rolniczy Handel Detaliczny Małgorzata Wawrzyniak

Żółty Parasol kontynuuje tradycje picia herbat roślinnych i owocowych, gdzie surowiec pozyskiwano okolicznych łąk, lasów i ogrodów. Do przygotowania herbatek wykorzystuje się wyłącznie owoce i zioła pochodzące z gospodarstwa  „Żółty Parasol”. Dla przykładu już od 6-7 lat do suszu wykorzystuje się rajskie jabłuszka. Po zaparzeniu herbatki z suszu mają przyjemny „słomkowy” kolor i lekko, przyjemnie kwaśny smak. Herbatki pakowane są w estetycznym, szczelnym opakowaniu. Herbatki będzie można nabyć  niebawem w sklepie portalu Swojskie Klimaty.

https://www.facebook.com/parasolzolty/?ref=page_internal

Zobacz więcej >

Chleb z żyta na zakwasie „Żółty Parasol” – Rolniczy Handel Detaliczny Małgorzata Wawrzyniak

Chleb oferowany przez „Żółty Parasol” ma swoją wieloletnią tradycję. Już w latach 60-tych chleb wypiekali dziadkowie. W postacie obecnie oferowanej wypiekany jest przez rodzinę Wawrzyniaków od 8 lat. Do jego przygotowania wykorzystywane są naturalne surowce, m.in.  sól z Kłodawy oraz żyto pochodzące z ekologicznego gospodarstwa, które mielone jest w domowym młynku dzień wcześniej bez odsiewania żadnej frakcji. Nie zawiera mąki pszennej oraz drożdży, co czyni go unikatowym na rynku. Jego smak i dobroczynne właściwości wzbogacają zmielone i do dodane do mąki przyprawy – koper, kminek, czarnuszka, kolendra i ostropest.

Co ważne walory smakowe i wyjątkowy skład chleba doceniony został przez Komisję Konkursową Nasze Kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów w 2019 r. bowiem uzyskał on pierwszą nagrodę.

Chleb zakupić można w gospodarstwie „Żółty Parasol”.

https://www.facebook.com/parasolzolty

Zobacz więcej >

Wyroby z wikliny i brzozy Janusz Wiśniewski

Od kilkudziesięciu lat Pan Janusz Wiśniewski zajmuję się wikliniarstwem tj. wyplataniem koszy wiklinowych i różnych przedmiotów użytkowych. Umiejętności te nabył pod okiem swojego ojca, który od 1982 r. prowadził zakład rzemieślniczy, zarejestrowany jako koszykarstwo. Ojciec Pana Janusza także nabył te umiejętności od swojego ojczyma. Zatem tradycja w rodzinie Pana Janusza Wiśniewskiego przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.

Rzemiosło, którym zajmuje się Pan Janusz, dziś zaliczane jest do ginących zawodów, choć wartym podkreślenia jest fakt, iż w Polsce istnieją wieloletnie tradycje uprawy i uszlachetniania wikliny oraz plecionkarstwa, a po II wojnie światowej nasz kraj był największym w Europie eksporterem wikliny i wyrobów koszykarskich. W miejscowości Dobrów, którą zamieszkuje Pan Janusz, istniało niegdyś zagłębie wikliniarskie, gdyż tereny nadwarciańskie sprzyjały uprawie  tej rośliny. Wiele osób trudniło się plecionkarstwem, zajmowały  się tym całe rodziny, było to bowiem źródło ich utrzymania. Jeszcze pod koniec lat siedemdziesiątych ubiegłego stulecia na terenie powiatu kolskiego prężnie funkcjonowała spółdzielnia wikliniarska, gdzie pracowało wiele osób, wytwarzano tam piękne meble wiklinowe i  inny asortyment. Dziś jest to tylko wspomnienie. Plantacje wikliny wyschły z uwagi na erozję gleby, spowodowaną  działalnością kopalni węgla brunatnego.

https://www.facebook.com/people/Wyroby-wikliniarskie/100063616776405/

 

Tylko nieliczni, podejmują się tej profesji i zazwyczaj wynika to z kontynuowania tradycji rodzinnych. Wikliniarstwo wymaga umiejętności, talentu i cierpliwości. Z pokolenia Pana Janusza jest on  jedynym, czynnie działającym wikliniarzem, na naszym terenie. Pracochłonność, niskie dochody z tej profesji spowodowały, że młodzież w ogóle nie zajmuje się tą dziedziną. Istnieje zatem ryzyko, iż zawód ten jak wiele innych, zaginie.

Wyroby plecionkarskie z wikliny Pana Janusza pochodzą wyłącznie z surowca naturalnego, pozyskiwanego z własnej plantacji  i mają swój niepowtarzalny urok. W gospodarstwie znajdują się także urządzenia i maszyny do zbioru i uszlachetniania wikliny.

Oferta Pana Janusza Wiśniewskiego jest bardzo szeroka. Wyroby cieszą się dużym uznaniem i wciąż rosnącym zainteresowaniem. Do celów poglądowych i dydaktycznych Pan Janusz przeprowadza prezentacje ręcznego zbioru i uszlachetniania wikliny przy użyciu narzędzi, jakie były stosowane w przeszłości. Zainteresowani mogą także spróbować swych sił w plecionkarstwie także podczas prowadzonych przez Pana Janusza warsztatów.

Wyroby z wikliny Pana Janusza już dziś można nabyć bezpośrednio w miejscu zamieszkania, na kiermaszach, jarmarkach, festynach, będzie można j także nabyć w sklepie naszego portalu.

 

Zobacz więcej >

Borówka amerykańska i jej przetwory Żółty Parasol Rodzinny Handel detaliczny Małgorzata Wawrzyniak

W regionie nie znajdziemy drugich takich borówek. Nie tylko „urodziwe” i smaczne, ale przede wszystkim zdrowe, gdyż pochodzące z naturalnych upraw. Pierwsze krzewy borówki zostały posadzone przez rodzinę Pani Małgosi już w 1997 r. Od początku wszystkim członkom rodziny przyświecał cel, by nie używać środków chemicznych, dlatego też prowadząc uprawy sięgnęli po probiotyki  z firmy Probiotics Polska. Na efekty nie trzeba było długo czekać. Tym samym przygotowane także w gospodarstwie przetwory z borówki odznaczają się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale przede wszystkim są zdrowe. Wykonywanie przetworów we własnym zakresie  wyróżnia Gospodarstwo Pani Małgosi od innych tego typu.

Borówkę oraz produkty z niej oznaczone są logo Żółty Parasol. Będą one dostępne także  na portalu sprzedażowym: sklep.swojskieklimaty.org.pl

 

Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, zaangażowaniu całej rodziny, prowadzeniu upraw z poszanowaniem środowiska naturalnego, Pani Małgosia uzyskuje lepszy pod względem jakościowym i smakowym owoc niż na innych plantacjach. Dlatego też nie wymagają one nakładów na reklamę, gdyż rozchodzą się w oka mgnieniu „pocztą pantoflową”.

 

https://www.facebook.com/parasolzolty/

Zobacz więcej >

Rzeźba w drewnie Piotr Staszak

Tradycje rzeźbiarskie w rodzinie Pana Staszaka przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Pasje rzeźbiarskie przejął Pan Piotr od swojego ojca i już dziś może pochwalić się godnym następcą, bowiem i jego syn sięgnął z sukcesem po dłuto. Rzeźby Pana Piotra ujmują prostotą, kolorem i jednocześnie unikatowością. Wzornictwo jest bardzo bogate – od figurek świętych, po postaci z życia codziennego (baby z maselniczką, grajkowie), czy koniki, sowy żurawie. To jedyny rzeźbiarz w regionie, którego rzeźba ma tak ludowy charakter. Na co dzień w realizacji pasji Pana Piotra wspiera żona, która nadaje „kolorytu” rzeźbom. Pan Piotr od 1996 r. jest członkiem Stowarzyszenia  Twórców Ludowych. Rzeźby Pana Piotra będzie można nabyć poprzez portal sprzedażowy sklep.swojskieklimaty.org.pl

 

https://www.facebook.com/piotr.staszak.125

Zobacz więcej >
Rzeźba w drewnie Piotr Staszak