Produkty lokalne

Ważnym elementem naszego portalu jest prezentacja produktów i usług lokalnych wytwórców, artystów i rękodzielników, działających na obszarze Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R. Ich twórczość promuje nasz region, a oni sami pielęgnują lokalną historię, tradycje, kulturę i kuchnię.

zdrowe przetwory turek

Rodzaj produktu

  • Wszystkie
  • Artykuły spożywcze
  • Doznania (działania kultywujące lokalne tradycje i historię obszaru)
  • Rękodzieło
  • Usługi

PRZETWORY „TURKOWSKIEJ UNII ROZWOJU – T.U.R.”

Stowarzyszenie „Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R.” rozpoczęło swoją przygodę z przetworami w maju 2022 roku. Mieliśmy świadomość, jaką moc ma otaczająca nas Natura, ile może dać nam dobrego, jeśli korzystać będziemy z jej zasobów z rozwagą i szacunkiem. Dla naszych babć Natura była źródłem pożywienia i sposobem leczenia wielu dolegliwości.

Dla naszego stowarzyszenia przyroda – jest inspiracją, źródłem zdrowia, bodźcem do tworzenia wyjątkowych syropów, konfitur, czy soków. Pozyskujemy surowiec z „czystych” łąk, oddalonych od przemysłu i dróg oraz z naszego „Zaczarowanego Ogrodu”, gdzie rosną owoce, wspierane przez biologiczne środki ochrony roślin i mające niesamowitą moc – mikroorganizmy.

Tworzymy produkty, których źródłem są nasze serca. Odzwierciedlają one stan naszej duszy, naszej  świadomości ekologicznej i miłości do Natury. Chcemy dawać radość innym, dzielić się naszym doświadczeniem, byśmy wszyscy mogli „wrócić do lasu i znów stać się ludźmi”.

W naszym asortymencie znajdziecie Państwo:

  • syropy z aronii, babki lancetowatej, czarnego bzu kwiatu i owocu, dziewianny, koniczyny czerwonej, mniszka lekarskiego, lawendy, lipy, mięty nawłoci, rokitnika, szałwii, tymianku,
  • konfitury z czerwonej i czarnej porzeczki, truskawki, pędów sosny, szyszek świerku,
  • powidła śliwkowe z rumem.

Zapraszamy do naszego sklepu w naszej siedzibie oraz do zakupów internetowych:

https://sklep.swojskieklimaty.org.pl/typ-produktu/zywnosc/?dostawca%5B%5D=123

„Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R.”

Krwony 32 62-720 Brudzew

tel. 63 289 36 57

Zobacz więcej >

TRADYCYJNE WYKOPKI WIELKOPOLSKIEJ PYRY

Ziemniaki, kartofle, pyry – niezależnie od swojej nazwy są regionalnym przysmakiem Wielkopolski. Pani Małgorzata Zawada z Gąsina (Gmina Przykona) prowadzi gospodarstwo wraz z mężem Robertem od ponad 10lat. Ziemia, na której uprawiane są ziemniaki nawożona jest naturalnym nawozem.

W dobie rozwoju nowoczesnych technologii rolniczych ludzie tęsknią za tradycją. Wykopki u Pani Małgorzaty ożywiają wspomnienia, kiedy to całymi rodzinami wychodziło się na pole, by zebrać plony lub odrobić sąsiadowi za wcześniejszą pracę. Tradycyjne obsypanie rolnika pierwszym koszem zebranych ziemniaków, zbieranie na kolanach, wyścigi najmłodszych, kto najszybciej wyzbiera całą redlinę, nielubiana  przez wszystkich bronka, zapach palonych łętów oraz posiłki w formie pikniku to tylko niektóre z doznań, jakie można przeżyć na tradycyjnych wykopach u Pani Małgorzaty, a niestety na naszym obszarze coraz rzadziej możemy spotkać pola z ziemniakami.

Komisja Certyfikująca przyznała Pani Małgorzacie Zawadzie Certyfikat Produkt Lokalny „Ziemi Tura” w kategorii działania kultywujące lokalne tradycję i historię obszaru (doznania).

Serdecznie zapraszamy do kontaktu:

Małgorzata Zawada

Gąsin 43 62-781 Przykona

tel. 722 318 354

Zobacz więcej >

ULOTERAPIA MŁODZIANÓW

Uloterapia – forma terapii, w której wdychane jest powietrze z pszczelich uli. Terapia naturalnie wspomaga leczenie wielu schorzeń. Wdychanie powietrza z ula jest bardzo cenne dla zdrowia. Pozbawione jest ono wirusów i bakterii chorobotwórczych przez co bardzo pozytywnie wpływa na cały organizm, między innymi, wzmacniając układ odpornościowy oraz regulując ciśnienie tętnicze, wpływając na lepsze samopoczucie, obniżając stres.

Zależności między rodziną pszczelą, a organizmem człowieka znane są od dawna. Korzystali z nich już światowi możnowładcy i rzymscy lekarze. Ponadto uloterapia to profilaktyka chorób i odrodzenie witalnych sił organizmu znane już od wielu dziesięcioleci. Na naszym obszarze występuje wiele tradycji pszczelarski, jednakże są one zawężone wyłącznie do pozyskiwania produktów pszczelich tj. nie w pełni wykorzystujących dobrodziejstwo płynące z wykorzystania pracy pszczół.

Na uloterpię do Młodzianowa zaprasza Pan Jacek Włodarski, który korzystając z dofinasowania z Lokalnej Grupy Działania „Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R.” zakupił specjalne domki, w których znajduje się do 8 uli. Pszczoły oddzielone są drobną siatką, dzięki czemu nie dostają się do środka domku, dlatego z uloterapii mogą korzystać również osoby uczulone na jad owadów. Wylotek z takiego ula umieszczony jest na zewnątrz, dzięki czemu pszczoły mogą swobodnie zajmować się swoją pracą, a człowiek siedząc lub odpoczywając na leżance może odpocząć i cieszyć się cichym brzękiem pracujących owadów oraz kojącym, miodowym zapachem z ula.

Komisja Certyfikująca przyznała Panu Jackowi Włodarskiemu Certyfikat Produkt Lokalny „Ziemi Tura” w kategorii działania kultywujące lokalne tradycję i historię obszaru (doznania).

Serdecznie zapraszamy do kontaktu:

Uloterapia Młodzianów Jacek Włodarski

Młodzianów 8 62-704 KAWĘCZYN

tel. 693 669 864

Zobacz więcej >

TRADYCJA ZAPUSTÓW KULTYWOWANA PRZEZ ZESPÓŁ „RAZEM”

Zespół „Razem” został założony w 2010 roku. Zespół ma w swoim repertuarze szopkę noworoczną, kolędowanie i odtwarzanie tradycji „Wilijii”, Zapustów, programy na dzień kobiet. Wykonuje piosenki biesiadne, patriotyczne, dożynkowe. Jest zapraszany na lokalne festiwale i biesiady. Od 2019 r. działa pod opieką Gminnego Ośrodka Kultury „Wozownia” (Gmina Brudzew) i pracuje z instruktorem.

Tradycja „Zapustów” to zwyczaj kultywowany od lat na terenach wiejskich, ostatnio nieco zapomniany. To uroczyste zakończenie karnawału i wspólna zabawa.

Zespół „Razem” przygotowuje specjalny program „Zapustów”, który nawiązuje do wieloletnich tradycji ludowych związanych z hucznym zakończeniem karnawału. Podczas występu prezentuje pieśni, humorystyczne przyśpiewki i  wierszyki wykorzystując wielkopolską gwarę i tradycyjne przyśpiewki ludowe. To również przykład wspólnego działania zespołu, który integruje i jednoczy, aby wspólnie przygotować występ. Stroje wykorzystywane podczas występów mają na celu specyficzną charakteryzację postaci, często przerysowaną karykaturę.  Występ ma cel humorystyczny i kabaretowy.

Zapustnicy to poprzebierane postaci – np. misiu, dziad, baba, gwiazdy, zwierzęta. Zapustnicy z Zespołu „Razem” krążą po miejscowości odwiedzając mieszkańców i okoliczne urzędy – urząd gminy, starostwo powiatowe, ARiMR, GOK. Mieszkańcy powinni przyjmować zapustników, wysłuchać występu, a także powinni się okupić, aby przyniosło im to szczęście – tak mówi tradycja.

Komisja Certyfikująca przyznała Zespołowi „Razem” Certyfikat Produkt Lokalny „Ziemi Tura” w kategorii działania kultywujące lokalne tradycję i historię obszaru (doznania) za tradycyjne „Zapusty”.

Zespół „Razem” zaprezentuje tradycyjne zapusty oraz uświetni różne okoliczności, dlatego zachęcamy do kontaktu:

Zespół „Razem”

Gminny Ośrodek Kultury „Wozownia”

Kolnica 3 62-720 Brudzew

tel. 782 011 017

Zobacz więcej >

DYWANY KWIATOWE UKŁADANE W UROCZYSTOŚĆ BOŻEGO CIAŁA W PARAFII SKĘCZNIEW

W Parafii Świętej Trójcy w Skęczniewie (Gmina Dobra) z okazji Uroczystości Najświętszego Ciała i Krwi Pańskiej pot. Bożego Ciała układane są kolorowe dywany na trasie procesji. Tradycja ta sięga pierwszych lat po II wojnie światowej. Ludzie wdzięczni Panu Bogu za ocalenie Kościoła, ich domów i gospodarstw z pożogi wojennej zaczęli usypywać kwietne dywany by w ten sposób wyrazić swoje podziękowanie. Początkowo trasa procesji wyglądała skromnie, dekorowana była liśćmi z kasztana bądź paprociami oraz piaskiem. Kwietne dywany urozmaicił przybyły do parafii 1 lipca 1960 roku ksiądz Karol Mendera, wcześniejszy proboszcz parafii Spycimierz – gdzie kwiatowe dywany układane były o wiele wcześniej. Obyczaj tworzenia dywanów z kwiatów praktykowany był również przez następnych proboszczów – księdza Aleksandra Maciejewskiego (1968r.- 1972r.)oraz księdza Mariana Włodarczyka ( 1972r. – 1993r.). W czasie pełnienia posługi duszpasterskiej Księdza Proboszcza Stanisława Portasińskiego w latach 1993 – 2010r. procesje Bożego Ciała z pięknymi dywanami kwietnymi stały się jeszcze bardziej słynne i odbywały się przy licznym udziale parafian oraz gości, którzy przybywali do Skęczniewa z różnych zakątków Polski.  Obecny Proboszcz Ksiądz Grzegorz Wawrzyniak kontynuuje i pielęgnuje zwyczaj układania kwiatowych dywanów.  Ksiądz proboszcz oraz parafianie dokładają starań aby cała Uroczystość Ciała i Krwi Pańskiej była dla wszystkich wyjątkowym,  niepowtarzalnym przeżyciem.

Do układania kwiatowych dywanów wykorzystywane są kwiaty oraz zioła które rosną na pobliskich polach oraz łąkach . Są to między innymi: maki, chabry, rumianek, kończyna . Często gospodynie domowe sadzą wcześniej w swoich ogródkach dane kwiaty by później wykorzystać je do układania dywanów. Są to między innym: róże, bratki, piwonie, irysy.

Dywany kwiatowe tworzone są  na bazie umiejętności i twórczości wielu osób ubierających trasę w danym roku.  Powstają poprzez połączenie różnych koncepcji, materiałów oraz rozmaitych sposobów na wyłożenie danego wzoru. Są  czymś wyjątkowym i rzadko spotykanym w innych parafiach w Polsce.  Stanowią ewenement na skalę  powiatu tureckiego, województwa wielkopolskiego oraz obszaru działania „Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R.”.

Komisja Certyfikująca przyznała dywanom kwiatowym układanym w uroczystość Bożego Ciała w parafii Skęczniew Certyfikat Produkt Lokalny „Ziemi Tura” w kategorii działania kultywujące lokalne tradycję i historię obszaru (doznania).

Serdecznie zapraszamy na uroczystość Bożego Ciała do  Parafii Świętej Trójcy w Skęczniewie (Gmina Dobra)

Skęczniew 11 62-730 Dobra

tel. 518 014 846

Zobacz więcej >

TWÓRCZOŚĆ ZESPOŁU FOLKLORYSTYCZNEGO „TRADYCJA” Z GMINY MALANÓW

Zespół Tradycja funkcjonuje od w 2005 roku, ale został reaktywowany przez członków zespołu Malanowianie działającego w latach 70-tych i 80-tych.

Członkami zespołu są lokalni śpiewacy i muzycy prezentujący typowe dla naszego regionu pieśni dbając o zachowanie dawnych melodii, gwary i  strojów ludowych z charakterystycznymi czepcami. W repertuarze zespołu są takie melodie i piosenki jak: U moi matuli stojała grusia, U moigo świger łojca, Idzie chmura od Kalisza, Ty wianeczku ty mój lawendowy, Po zieluny wodzie czy oberki zwane łowijokami.

Potwierdzeniem wysokiej jakości oraz estetyki prezentowanej przez zespół jest dbałość o poprawność wykonywanego repertuaru. Członkowie zespołu regularnie spotykają się na warsztatach i próbach, korzystają z doradztwa specjalistów m. in.  dr Arlety Nawrockiej – Wysockiej muzykologa z Instytutu Sztuki PAN, Kazimierza Budzika muzyka, etnografa i folklorysty czy pracowników Centrum Kultury i Sztuki w Koninie.

Dbałość o zaprezentowanie wysokich walorów artystycznych idzie w parze z dbałością o wygląd zewnętrzny i sposób prezentacji na scenie. Artyści zawsze prezentują się dostojnie w nienagannych strojach, przygotowani do występu  i  życzliwi dla publiczności.

Zespół Tradycja wyróżnia się od podobnych w regionie wyjątkowymi strojami, których charakterystycznym elementem są wysokie czepce wykończone bandami i kokardą. Unikatowość zespołu potwierdza też repertuar składający się z dawnych pieśni często przekazywanych z pokolenia na pokolenie oraz melodii w wykonaniu kapeli – są to stare oberki zwane łowijokami. Unikatowość zespółu potwierdza fakt, że do akompaniamentu jako jedyny w regionie wykorzystuje blisko stuletnie basy kaliskie.

Komisja Certyfikująca przyznała Zespołowi folklorystycznemu „Tradycja” Certyfikat Produkt Lokalny „Ziemi Tura” w kategorii działania kultywujące lokalne tradycję i historię obszaru (doznania) za całokształt twórczości.

Zespół „Tradycja” uświetni różne okoliczności, dlatego zachęcamy do kontaktu:

Centrum Kultury i Bibliotece Publicznej w Malanowie

ul. Kaliska 2 62-709 Malanów

tel. 63 288 33 22

 

Zobacz więcej >

WIELKANOCNY PASZTET OD KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH MARIANKI

Koło Gospodyń Wiejskich „Marianki” w Marianowie (Gmina Kawęczyn) wzięło sobie za cel kultywowanie dawnych przepisów. Jednym z nich jest przepis na wieprzowy pasztet wielkanocny. Przepis na niego Pani Paulina Stelmaszak ma od swojej babci i mamy czyli występuje w rodzinie Pani Pauliny od ponad 20 lat, zachowując ciągłość tradycji jego wytwarzania. Pasztet wytworzony jest z lokalnych, nieprzetworzonych produktów, udekorowany wielkanocnymi motywami.

Komisja Certyfikująca przyznała Kołu Gospodyń Wiejskich „Marianki” w Marianowie Certyfikat Produkt Lokalny „Ziemi Tura” w kategorii działania kultywujące lokalne tradycję i historię obszaru (doznania) za ten przepyszny pasztet wielkanocny.

Osoby zainteresowane zarówno tym przepysznym pasztetem, jak i działaniami  Koła zapraszamy do kontaktu:

Koło Gospodyń Wiejskich „Marianki” w Marianowie

Marianów 28 A 62-704 Kawęczyn

tel. 663 159 215

 

Zobacz więcej >

PTASZNIK – USŁUGI SOKOLICZNE I EDUKACYJNE

Sokolnictwo na obszarze Wielkopolski Wschodniej ma ponad 1000 letnią tradycję, a od 2021 roku kultywuje ją na obszarze naszego działania Pan Mateusz Moszczyński. Obcowanie z dziki ptakami, naturą, historią to doskonała lekcja niematerialnego dziedzictwa kulturowego, która jest unikatową usługą na naszym obszarze.

Komisja Certyfikująca przyznała Panu Mateuszowi Moszczyńskiemu Certyfikat Produkt Lokalny „Ziemi Tura” w kategorii działania kultywujące lokalne tradycję i historię obszaru (doznania).

Osoby zainteresowane zapraszamy tymi pięknymi lekcjami zapraszamy do kontaktu:

PTASZNIK – USŁUGI SOKOLNICZE I EDUKACYJNE

Mateusz Moszczyński

Dzierżązna 34 A 62-700 Turek

tel. 605 057 133

Zobacz więcej >

DREWNIANE OZDOBY PANA PIOTRA JAROSA

Od kilku lat praca w drewnie to pasja Pana Piotra Jarosa. Wystarczy mu jedno spojrzenie i już wie, co chciałby z tego kawałka drewna zrobić – tak właśnie powstają jego małe dzieła. W swojej pracy wykorzystuje głównie materiał pochodzący od lokalnych osób, a najczęściej są to dęby, orzechy, klony, akacje i drzewa owocowe. Dla jednej osoby jest to kawałek kłody, deski, a dla niego to coś, z czego można zrobić lampę, biżuterię lub naturalną drewnianą rzeźbę, nadając jej charakter loftowy. W każdym kawałku drewna skrywana jest historia naszego regionu, której Pan Piotr nadaje nowe znaczenie.

Komisja Certyfikująca przyznała Panu Piotrowi Jarosowi Certyfikat Produkt Lokalny „Ziemi Tura” w kategorii rękodzieło.

Zapraszamy do zapoznania się z pracami Pana Piotra i to zamawiania unikanych ozdób:

Piotr Jaros

Żuki 43 A 62-700 Turek

tel. 664 259 171

Zobacz więcej >

DESKI OZDOBNE HANDMADE GRABOWSKI WOOD

Hand Made Grabowski WOOD czyli Pan Konrad Grabowski ze swoim tatą Markiem Grabowskim z Długiej Wsi (Gmina Dobra) tworzą unikalne deski do serwowania dań, krojenia oraz ozdobne. Drewno do ich wykonania pochodzi z naszego obszaru. Design wzbogacony jest o żywicę epoksydową w różnych kolorach, która niewątpliwie wpływa na walory estetyczne tych wyrobów. Dodatkowo w żywicy topione są suszone kwiaty, a także dowolnie wybrane przez klientów elementy. Tą samą techniką tworzone są ławy, stoliki i inne meble.

Komisja Certyfikująca przyznała Hand Made Grabowski WOOD Certyfikat Produkt Lokalny „Ziemi Tura” w kategorii rękodzieło.

Zachęcamy do kontaktu, aby i Państwa domy były ozdobione tymi unikalnymi przedmiotami.

HANDMADE GRABOWSKI WOOD

Konrad Grabowski

Długa Wieś 25/2 62-730 Dobra

tel. 661 727 357

Zobacz więcej >

WYROBY WĘDLINIARSKIE PANA DARIUSZA SIEMIĄTKOWSKIEGO

Pan Dariusz Siemiątkowski ze Skarżyna Kolonii (Gmina Malanów) w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego oferuje wyroby wędliniarskie m.in. szynki, kiełbasy, kaszanki, pasztetową, kabanosy, smarowidło. Produkty te wyjątkowy smak zawdzięczają temu, że mięso pochodzi od trzody chlewnej wyhodowanej w gospodarstwie Pana Siemiątkowskiego. Dlatego też produkty te są dostępne jedynie raz w miesiącu. Na jakość ma również wpływ to, że wytwarzane są tradycyjną metodą, bez żadnych konserwantów i ulepszaczy.

Komisja Certyfikująca przyznała Panu Dariuszowi Siemiątkowskiemu Certyfikat Produkt Lokalny „Ziemi Tura” w kategorii produkty.

Zachęcamy do spróbowania tych przepysznych wyrobów i do telefonicznego składania zamówień:

Dariusz Siemiątkowski

Skarżyn Kolonia 11 62-709 Malanów

tel. 691167780

Zobacz więcej >

SER TWAROGOWY PANA ANDRZEJA KARBOWEGO Z KALINOWEJ

Rolniczy Handel Detaliczny Andrzej Karbowy z Kalinowej (Gmina Turek) to jedyne RHD na naszym obszarze, które wytwarza ser twarogowy. Mleko do jego produkcji pochodzi z gospodarstwa Pana Karbowego, a krowy karmione są naturalnymi składnikami, co niewątpliwie wpływa na smak i jakość. Produkowany jest tradycyjną metodą, bez żadnych ulepszaczy czy konserwantów.

Sery dostępne są w każdą środę, a Pan Andrzej dostarcza je nawet do Turku.

Komisja Certyfikująca przyznała Panu Andrzejowi Karbowemu Certyfikat Produkt Lokalny „Ziemi Tura” w kategorii produkty.

Zachęcamy do spróbowania tego przepysznego sera twarogowego i do telefonicznego składania zamówień:

Andrzej Karbowy

Kalinowa 10 62-700 Turek

tel. 667 621 911

Zobacz więcej >

Piwa Rzemieślnicze

Browar Turek to wyjątkowe miejsce prowadzone z pasją i pomysłem. Oprócz znakomitych wyrobów piwowarskich, goście znajdą tutaj doskonałą kuchnię oraz wyjątkową atmosferę. Obecnie browar warzy osiem gatunków piwa. Do produkcji używa najwyższej jakości składników i najnowszej technologii, co pozwala warzyć piwo o znakomitych walorach smakowych i doskonałym aromacie.

W grudniu 2019 na uroczystej gali Konkursu Piw Rzemieślniczych 2019 Browar Turek otrzymał złoty medal w kategorii Dry Stout za  piwo Czarna Kaśka. W działalności browaru niezmiernie ważny jest „patriotyzm” lokalny, czego potwierdzeniem jest chociażby sama nazwa. Z myślą o mieszkańcach browar podejmuje liczne przedsięwzięcia z zakresu kultury – goszczą w nim muzycy, satyrycy oraz wszyscy ci, którzy chcą podzielić się swoją pasją z innymi. Browar Turek oferuje na swoje wyroby opust cenowy w wysokości 5 % dla wszystkich posiadaczy karty Rodzina Swojaki.

Adres: Aleja Solidarności 37, 62,700 Turek
www.facebook.com/browarturek

Zobacz więcej >

Pierniki – Stowarzyszenie DOM

Od momenty powstania, tj. od maja 2016 roku Stowarzyszenie DOM zajmuje się wypiekaniem na różne okazje ciastek pierniczków. Jako pierwsze wypieczone były ciastka Bogumiłki, których nazwa pochodzi od patrona parafii Błogosławionego Bogumiła. Te pierwsze wypieczone z okazji organizowania przez stowarzyszenie spotkania opłatkowego i rozdawane wszystkim zaproszonym gościom, podbiły w sierpniu 2020 roku, serca członków komisji certyfikującej produkty lokalne. Ich rękodzielniczy charakter, kolory, a przede wszystkim sama postać św. Bogumiła, nierozerwalnie związanego z gminą Kościelec, uznane zostały za godne wyróżnienia i oznaczenia marką regionu. Od tamtego czasu okazji do wypiekania pierniczków jest bardzo dużo – wypiekane są m.in. z okazji odpustu w Dobrowie czy kiermaszu bożonarodzeniowego organizowanego przez Stowarzyszenie TUR.

Stanowią świetną i oryginalną, stworzoną przez liderki aktywnie działającego stowarzyszenia, pamiątkę z Ziemi Tura.  Bogumiłki niebawem do nabycia w naszym sklepie

 

Zobacz więcej >

Miody Pszczele Marcin Bugała

Swoją pasiekę Pan Marcin prowadzi już od 1996 roku. Surowiec do miodów pozyskuje z okolicznych łąk, znajdujących się w promilu 3 km od pasieki. Pośród miodów w ofercie znajdują się: akacjowy, faceliowy, wielokwiatowy czy lipowy. Sprzedawane są pod nazwą „Pasieka Dziewiątka”. Smak miodów i ich naturalny charakter oraz jakość sprawiają, że cieszą się one popularnością nie tylko pośród odbiorców lokalnych i krajowych, ale i zagranicznych – z Niemiec i Austrii. Można je nabyć w Pasiece Dziewiątka oraz niebawem także w sklepie internetowym naszego portalu.

Marcin Bugała

Pasieka Dziewiątka

Dziewiątka 30 62-704 Kawęczyn

Tel. 695567001

Zobacz więcej >

Warsztaty tradycyjnej kuchni regionalnej – Fundacja ze Smakiem

Prowadzone przez Fundację warsztaty dają możliwość poznania m.in. tradycji wypieku chleba wiejskiego.  Podczas warsztatów wypieku chleba, Fundacja dokłada starań, by mąka była wysokiej jakości i pochodziła od lokalnych producentów. Przepis na chleb jest składową receptur pozyskanych przez zaprzyjaźnione z Fundacją gospodynie z obszaru Ziemi Tur-a.  Posłużyły one do stworzenia własnej, unikatowej receptury, którą Fundacja dzieli się podczas warsztatów.

Tak jak kiedyś gospodynie, także i dziś podczas szkoleń, chleb wyrabiany jest  ręcznie, a następnie wkładany do łubianek celem wyrośnięcia . Co ważne – podczas wypieku uczestnicy warsztatów nie używają drożdży, a jedynie zakwasu także „wyhodowanego” przez Fundację. Gdy pogoda na to pozwala, do prowadzenia warsztatów wykorzystuje się pobudowany w ogrodzie w Krwonach prawdziwy piec z cegły szamotowej, na którym można jednocześnie np.: smażyć powidła. W okresie jesienno-zimowym, chleby wypiekane są w Inkubatorze Kuchennym, także w specjalnym piecu z szamotem. Tym samym Fundacja ze Smakiem dąży, aby smak chleba był jak najbardziej zbliżony do tego, który wielu mieszkańców obszaru pamięta z lat dziecięcych.

Wychodzące „spod rąk” uczestników warsztatów chleby, charakteryzują się nie tylko wyjątkowym zapachem i kolorem, ale także „pęknięciami”, które stanowią niewątpliwy walor estetyczny, wyróżniający je pośród bochenków chlebów ze sklepu. Podczas wszystkich warsztatów chleb przygotowywany jest przy użyciu pracy własnych rąk.

Celem warsztatów Fundacji jest nie tylko nabycie umiejętności i wiedzy związanej z pieczeniem chleba, ale i wyzwolenie pasji, która jak wskazuje Fundacja należy pielęgnować, rozwijać i przekazywać kolejnym pokoleniom.

Inne warsztaty oferowane przez Fundację, związane z kuchnią tradycyjną to: dania na bazie dziko rosnących ziół, pierogi, makarony, sery, czy przetwory owocowo-warzywne. Warsztaty oferowane są zarówno dla młodszych, jak i starszych, w tym członków stowarzyszeń, kół gospodyń wiejskich. Celem umówienia się na warsztaty należy skontaktować się z biurem Fundacji 63 289 36 57.

fundacjazesmakiem.pl

https://www.facebook.com/pages/category/Non-Governmental-Organization–NGO-/Fundacja-Ze-Smakiem-106151140854141/

Zobacz więcej >

Żurawina wielkoowocowa i jej przetwory „Żółty Parasol” – Rolniczy Handel Detaliczny Małgorzata Wawrzyniak

Pierwsze krzewy żurawiny z gospodarstwa „Żółty Parasol” zasadzone zostały w 1997 r., jednak na jej zbiory trzeba było poczekać do 2000 r. Decyzja o jej uprawie podjęta została po sukcesie leczenia tym owocem choroby nerek jednego z członków rodziny. W ten oto sposób miłość do żurawiny -spowodowana jej leczniczymi i prozdrowotnymi właściwościami,  trwa do dziś. Z dwóch pierwszych posadzonych przed dwudziestoma laty krzaczków, plantacja rozrosła się do 40 arów.

Na początku z owoców przygotowywano konfitury, potem doszły i inne przetwory. Owoc z uwagi na specyficzny mocno kwaśny i lekko cierpki smak, musi zostać odpowiednio przygotowany, by zyskać uznanie klientów. Gospodarstwu się to udaje, gdyż rokrocznie przetwory z żurawiny, zyskują coraz większą rzeszę fanów.

Soki oferowane są w buteleczka szklanych, a herbatki z suszonej żurawiny w papierowych opakowaniach, wszystkie odznaczone własną nazwą i logo – „Żółty Parasol”. Wartym podkreślenia jest fakt, iż oferta żurawiny i jej przetworów ma charakter unikalny, bowiem w okolicy nie ma plantacji żurawiny, w dodatku uprawianej ekologicznie – bez chemii, z wykorzystaniem dobroczynnych mikroorganizmów.

Przetwory z żurawiny oraz samą żurawinę można nabyć w gospodarstwie. Niebawem przetwory będę także dostępne za pośrednictwem portalu sprzedażowego Swojskie Klimaty.

Zobacz więcej >

Produkty pszczele – miody, świece z naturalnego wosku Pasieka Monia M.M. Susło

 

Pasieka Monia M.M. Susło to pasieka ze 100-letnią, rodzinną tradycją, gdzie pasje pszczelarskie  przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Sama pasieka Państwa Susło funkcjonuje wszakże od kilku lat, jednak małżeństwo od wielu lat zajmuje się pszczelarstwem, rokrocznie poszerzając swą wiedzę i rozwijając swoje umiejętności. Miody i świece pochodzą w 100 proc. z surowców naturalnych , pozyskiwanych z okolicznych łąk i lasów. W ofercie znajduje się szeroka gama miodów – lipowy, wieloowocowy, leśny, akacjowy. Jak sama właścicielka Pani Monika podkreśla, każdy miód jest wyjątkowy – ma inny smak, ale i inne właściwości . Nektar  z kwiatów leśnych  sprawia, że jest aromatyczny, a w dodatku niezwykle zdrowy, wolny od zanieczyszczeń. Nabywcami produktów pszczelich z Pasieki Monia są osoby głównie z rynku regionalnego, ceniące smak i wysoką jakość.

Dla Państwa Susło niezwykle ważne jest dbanie o środowisko naturalne. Nie tylko promują produkty pszczele z uwagi na ich zdrowotne właściwości, ale i uświadamiają znaczenie pszczół dla środowiska. Swoich klientów zachęcają do sadzenia miododajnych roślin i zachowania bioróżnorodności.

„Pasieka Monia M. M. Susło”

Tarnowa 8a 62-720 Brudzew

tel. 693 851 440

Zobacz więcej >

Usługi Gastronomiczne – Spółdzielnia Socjalna „Powrócisz tu”

Spółdzielnią Socjalna „Powrócisz tu” prowadząc lokal gastronomiczny, postawiła na potrawy rodzime, oparte na oryginalnych recepturach o ponad 50-letniej tradycji. W ofercie spółdzielni znajdują się bowiem: Szlachetna poleweczka z Ziemi Tureckiej, Podczos, Barszcz biały na króliku po Tokarsku oraz Pyrczok. Wszystkie wymienione powyżej potrawy otrzymały wpis na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Pysznych potraw można skosztować w barze Spółdzielni Socjalnej „Powrócisz tu” przy ul. Kączkowskiego 6 w Turku, choć nie są one w ofercie stałej.

https://www.facebook.com/powrocisztu/

https://powrocisztu.pl/

Zobacz więcej >

Przetwory – Spółdzielnia Socjalna „Powrócisz tu”

 

Wszystkie konfitury i powidła oferowane przez Spółdzielnię Socjalną „Powrócisz tu” nie zawierają dodatków z żelatyną. Spółdzielnia postanowiła bowiem wprowadzić na rynek produkt, który wytwarzany byłby jak dawniej. Pośród nich znajdziemy tradycyjne smaki, ale także dla ceniących niebanalne połączenia i oryginalne smaki Spółdzielnia zaproponowała konfitury i powidła, które zaskakują i sprawiają, że „chce się je zjeść”.

Do niebanalnych połączeń smakowych należą: powidła z czerwonym winem, powidła z rumem i rodzynkami, powidła korzenne, konfitura truskawkowa z kwiatem czarnego bzu, wiśniowa z czekoladą czy wiśniowa z przyprawami korzennymi.

Można je nabyć w Inkubatorze Krwonach lub barze Spółdzielni Socjalnej „Powrócisz tu” przy ul. Kączkowskiego 6 w Turku. Niebawem dostępne będą również w sklepie internetowym – swojskie klimaty.

Zobacz więcej >

Chleby na zakwasie – Spółdzielnia Socjalna „Powrócisz tu”

Chleby wypiekane przez Spółdzielnię Socjalną „Powrócisz tu” oparte są na naturalnych składnikach –mące żytniej, z niewielką ilością mąki pszennej, wodzie i przygotowanej na bazie własnego zakwasu tzw. „bułeczki”. Co najważniejsze – nie zawierają drożdży, bowiem podejmując decyzję o wypieku chleba, Spółdzielni przyświecał cel, by był zdrowy oraz by odtworzyć chleb wiejski, jaki pamiętamy z dzieciństwa spędzonego na wsi. Chleb ma zatem wyjątkowy, wyrazisty smak, delikatnie kwaśny – jednym słowem – nie znajdziemy takiego chleba na półkach sklepowych. Mąka żytnia sprawia, że jest cięższy – tak jak niegdyś, wiejski prawdziwy chleb. Co ważne – chleb syci, ale nie powoduje problemów gastrycznych, jakie często występują po spożyciu pieczywa na bazie mąki pszennej oczyszczonej z dodatkiem drożdży.

Wygniatany jest ręcznie, wyrasta w łubiankach, a wypiekany jest w piecu z szamotem w Inkubatorze Kuchennym Fundacji ze Smakiem.

Można go nabyć w Inkubatorze Krwonach lub barze Spółdzielni Socjalnej „Powrócisz tu” przy ul. Kączkowskiego 6 w Turku. Najlepiej po wcześniejszym zamówieniu.

Zobacz więcej >

Herbatka owocowa z suszów „Żółty Parasol” – Rolniczy Handel Detaliczny Małgorzata Wawrzyniak

Żółty Parasol kontynuuje tradycje picia herbat roślinnych i owocowych, gdzie surowiec pozyskiwano okolicznych łąk, lasów i ogrodów. Do przygotowania herbatek wykorzystuje się wyłącznie owoce i zioła pochodzące z gospodarstwa  „Żółty Parasol”. Dla przykładu już od 6-7 lat do suszu wykorzystuje się rajskie jabłuszka. Po zaparzeniu herbatki z suszu mają przyjemny „słomkowy” kolor i lekko, przyjemnie kwaśny smak. Herbatki pakowane są w estetycznym, szczelnym opakowaniu. Herbatki będzie można nabyć  niebawem w sklepie portalu Swojskie Klimaty.

https://www.facebook.com/parasolzolty/?ref=page_internal

Zobacz więcej >

Borówka amerykańska i jej przetwory Żółty Parasol Rodzinny Handel detaliczny Małgorzata Wawrzyniak

W regionie nie znajdziemy drugich takich borówek. Nie tylko „urodziwe” i smaczne, ale przede wszystkim zdrowe, gdyż pochodzące z naturalnych upraw. Pierwsze krzewy borówki zostały posadzone przez rodzinę Pani Małgosi już w 1997 r. Od początku wszystkim członkom rodziny przyświecał cel, by nie używać środków chemicznych, dlatego też prowadząc uprawy sięgnęli po probiotyki  z firmy Probiotics Polska. Na efekty nie trzeba było długo czekać. Tym samym przygotowane także w gospodarstwie przetwory z borówki odznaczają się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale przede wszystkim są zdrowe. Wykonywanie przetworów we własnym zakresie  wyróżnia Gospodarstwo Pani Małgosi od innych tego typu.

Borówkę oraz produkty z niej oznaczone są logo Żółty Parasol.

 

Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, zaangażowaniu całej rodziny, prowadzeniu upraw z poszanowaniem środowiska naturalnego, Pani Małgosia uzyskuje lepszy pod względem jakościowym i smakowym owoc niż na innych plantacjach. Dlatego też nie wymagają one nakładów na reklamę, gdyż rozchodzą się w oka mgnieniu „pocztą pantoflową”.

 

https://www.facebook.com/parasolzolty/

Zobacz więcej >

Rzeźba w drewnie Piotr Staszak

Tradycje rzeźbiarskie w rodzinie Pana Staszaka przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

Pasje rzeźbiarskie przejął Pan Piotr od swojego ojca i już dziś może pochwalić się godnym następcą, bowiem i jego syn sięgnął z sukcesem po dłuto. Rzeźby Pana Piotra ujmują prostotą, kolorem i jednocześnie unikatowością.

Wzornictwo jest bardzo bogate – od figurek świętych, po postaci z życia codziennego (baby z maselniczką, grajkowie), czy koniki, sowy żurawie. To jedyny rzeźbiarz w regionie, którego rzeźba ma tak ludowy charakter.

Na co dzień w realizacji pasji Pana Piotra wspiera żona, która nadaje „kolorytu” rzeźbom.

Piotr Staszak

ul. Turkowska 21 62-720 Brudzew

tel. 693 706 203

e-mail piotrstaszak@op.pl

Zobacz więcej >
Rzeźba w drewnie Piotr Staszak