Kiedy przed 18 laty, Państwo Janikowie podejmowali decyzję o uruchomieniu gospodarstwa opartego na naturalnych środkach ochrony roślin, mało kto wierzył w sukces tego przedsięwzięcia. Dziś, kiedy ekologia stała się swoistego rodzaju modą i kiedy to wiele miejsc przypisuje sobie przydomek „ekologiczne”, gospodarze pozostają wierni swej prawdziwej i ponadczasowej pasji. Bo ekologia w tym miejscu mało ma wspólnego z obecnie panującym trendem, stanowi natomiast wyraz świadomego wyboru, filozofii życia i wielu lat ciężkiej pracy i doświadczeń gospodarzy.
Właścicielka biegle władająca językiem niemieckim, podejmuje zorganizowane grupy nie tylko z kraju, ale i z zagranicy. Propaguje idee zagród edukacyjnych, opartych na świadomej, z poszanowaniem przyrody uprawie warzyw i owoców. Państwo Janikowie wielokrotnie zostali docenieni podczas konkursów promujących ekologiczne podejście do rolnictwa, a od 15 lat posiadają certyfikat gospodarstwa ekologicznego. Mimo tego, że uprawy pozbawione „chemii” wymagają znacznie więcej cierpliwości, pracy, wiedzy i determinacji – Państwo Janikowie z zamiłowaniem prowadzą gospodarstwo i dzielą się swoją wiedzą z innymi. W gospodarstwie gośćmi są zarówno osoby indywidualne, jak i całe grupy. Obecnie gospodarstwo może pomieścić kilkanaście osób, docelowo planuje się poszerzenie oferty noclegowej do 40 osób.
Właścicielka oferuje warsztaty, podczas których uczestnicy mogą nauczyć się jak samodzielnie przygotować ser, czy wypiec chleb. Dzieli się także pasją szydełkowania. W Sali edukacyjnej można podziwiać piękne serwety autorstwa Pani Janik.
Dla zainteresowanych gospodarze serwują także dania – śniadania, obiad i kolację. Można także miło spędzić czas przy wspólnym ognisku.
Miejsce to, to powrót do lat dziecięcych, gdzie jadąc na wieś, można było bez ograniczeń obcować z przyrodą i domowymi zwierzętami. To miejsce, gdzie w pracy na roli, można znaleźć radość i zadowolenie.