Pierwsze krzewy żurawiny z gospodarstwa „Żółty Parasol” zasadzone zostały w 1997 r., jednak na jej zbiory trzeba było poczekać do 2000 r. Decyzja o jej uprawie podjęta została po sukcesie leczenia tym owocem choroby nerek jednego z członków rodziny. W ten oto sposób miłość do żurawiny -spowodowana jej leczniczymi i prozdrowotnymi właściwościami, trwa do dziś. Z dwóch pierwszych posadzonych przed dwudziestoma laty krzaczków, plantacja rozrosła się do 40 arów.
Na początku z owoców przygotowywano konfitury, potem doszły i inne przetwory. Owoc z uwagi na specyficzny mocno kwaśny i lekko cierpki smak, musi zostać odpowiednio przygotowany, by zyskać uznanie klientów. Gospodarstwu się to udaje, gdyż rokrocznie przetwory z żurawiny, zyskują coraz większą rzeszę fanów.
Soki oferowane są w buteleczka szklanych, a herbatki z suszonej żurawiny w papierowych opakowaniach, wszystkie odznaczone własną nazwą i logo – „Żółty Parasol”. Wartym podkreślenia jest fakt, iż oferta żurawiny i jej przetworów ma charakter unikalny, bowiem w okolicy nie ma plantacji żurawiny, w dodatku uprawianej ekologicznie – bez chemii, z wykorzystaniem dobroczynnych mikroorganizmów.
Przetwory z żurawiny oraz samą żurawinę można nabyć w gospodarstwie. Niebawem przetwory będę także dostępne za pośrednictwem portalu sprzedażowego Swojskie Klimaty.